Neues aus der Bioökonomie

Image
Logo GFFA

GFFA 2025: Focus on the bioeconomy

At the 17th Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) in Berlin, agricultural and food policy experts will be looking for solutions on how to make the bioeconomy sustainable in order to secure the world's food supply and combat climate crises.

Image
Nachhaltige, im Faserguss- und Tiefziehverfahren hergestellte Packmittel aus Moorpflanzen

Sustainable packaging made from reed

Fraunhofer researchers provide evidence that plants from paludiculture are also suitable for the production of packaging and can therefore replace wood as a raw material for paper production.

Image
Eike Janesch, Simon Täuber, Thomas Högl und Stefan Junne (v.l.) vom Fachgebiet Bioverfahrenstechnik beim Befüllen des Reaktors mit Stallstroh zur schnellen mikrobiellen Hydrolyse des Strohs.

Producing sustainable fish feed with microalgae

Bioprocess engineers at TU Berlin are showing how fish farming in aquacultures can become more sustainable. Omega-3 fatty acids for fish feed were obtained from plant residues and with the help of bacteria and algae, which can replace fishmeal and fish oil.

Image
Diese Studentenblumen wachsen auf unterschiedlichen Biokohle-Kompost-Mischungen.

Peat-free potting soil from regional plant residues

In the TOPKO project, researchers at Oldenburg University of Applied Sciences want to develop biochar and hydrochar from agricultural residues such as green waste and manure in order to replace peat in horticulture.

Image
Für die Analyse von Produkteigenschaften und -qualität wird aus der hydrothermal hergestellten Flüssigkeit (hinten) Trockensubstanz (vorne) gewonnen.

Artificial humic substances from biogenic residues

With the help of hydrothermal humification, researchers from the Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy in Potsdam have succeeded in artificially producing humic substances, which are important for soil health, and making them usable as fertiliser for agriculture.

Darüber spricht man

Wissenschaftsjahr 2020/21 – Bioökonomie

Wir sind Partner des Wissenschaftsjahres 2020/21, in dem die Bioökonomie im Rampenlicht steht. Mehr zum Thema biobasierte Wirtschaft, zum vielseitigen Veranstaltungsprogramm und zu den kleinen Helden der Bioökonomie gibt es auf wissenschaftsjahr.de.

Hier geht es zur Website des Wissenschaftsjahres 2020/2021